När man har mycket rabarber över i trädgården är det ju helt underbart att göra en smulig rabarberpaj! Det har vi i alla fall gjort i helgen! Nu ska det väl sägas att mina rabarber är av en sötare sort som växer sig stora under senare delen av året, men de flesta rabarber borde gå minst lika bra! Man behöver självklart inte göra sin egen vaniljsås till pajen, det finns gott om goda såser som man kan köpa färdigt. Men om man ändå har tagit sig tid att göra en smulig rabarberpaj kan jag tycka att man lika gärna kan ge sig i kast med att göra vaniljsås på Vanilla Paste eller varför inte riktigt Vaniljstång? Hursomhelst kommer recept på detta nedan!
Ingredienser smuldeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk socker
- 125 gram smör
Fyllning
- Ca 1 liter rabarber, så att de täcker botten på pajen
- 2 dl socker
Ingredienser vaniljsås
- 1 dl Socker
- 4 Äggulor
- 2 dl Vispgrädde
- 2 dl Mjölk
- 1 tsk Vanilla Paste, eller frön från en vaniljstång
- 1 msk Maizena
Så här gör du pajen
Ställ in ugnen på 225 C
Arbeta sedan ihop smuldegen med kylt smör, vetemjöl och socker.
När smuldegen är klar skärs rabarberna upp i centimeterstora bitar. Smöra sedan in formen och lägg i de uppskurna rabarberna.
Sockra över rabarberna och fördela därefter smuldegen jämt över rabarberna.
Ställ in i ugnen och grädda pajen 20-30 minuter tills den har fått en vacker färg.
Så här gör du vaniljsåsen
Vispa socker, äggulor och Maizena i en skål.
Koka därefter upp grädde, mjölk samt Vanilla paste (eller frön från vaniljstång) på svag värme.
Häll i de uppvispade äggulorna med Socker och Maizena och rör sedan om.
Rör om i kastrullen på låg värme tills såsen har fått en tjockare konsistens.
Häll upp i en serveringsskål och låt vaniljsåsen svalna. Klart!