Webbplatsens överlägg

Kall räkpaj

Kall räkpaj är helt fantastiskt god och kan serveras både som förrätt och som huvudrätt. Det började med att jag tog med den till ett midsommarfirande för några år sedan och den gjorde stor succé. Sedan dess frågar alla efter den både till Midsommar, jul och nyår. Den tar en liten stund att göra och jag rekommenderar att man använder sig av en matberedare för att få rätt konsistens på degen, men resultatet är underbart!

Kall räkpaj

Ingredienser 4-6 personer

Pajdeg

  • 150 gram smör
  • 1 1/2 dl riven Västerbottens ost
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Använd en matberedare för att röra ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla sedan ut degen till en rund cirkel och och placera den i pajformen.

Pajskalet ska gräddas i ugn 200 C i 15-20 minuter. Låt sedan pajskalet svalna av, gärna i kylen.

Fyllning

  • 1 dl tinade ärtor
  • 2 1/2 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 3 msk finklippt purjolök
  • 1 msk röd chilisås (av det sötare slaget)
  • 1 msk finklippt dill
  • Salt och peppar
  • 200 gram räkor
  • 2-3 msk röd löjrom

Efter att pajskalet har kallnat av är det dags att fylla det. Finklipp dillen och purjolöken och rör ihop resten av ingredienserna. Blanda ihop dill och purjolöksklippet med resten av ingredienserna till fyllningen. Smaka av fyllningen med salt och peppar. Häll sedan ned fyllningen i pajskalet och låt allt stå en liten stund medan du gör klart toppingen.

Topping

  • 200 gram skalade räkor
  • Citronskivor
  • Dillvippor
  • Löjrom

Ge sedan den kalla räkpajen en vacker topping som avslut. Förvara den färdiga pajen kallt innan den serveras.