Webbplatsens överlägg

Lingonsylt

Om ni också tycker att det är gott med lingonsylt, kommer här ett superenkelt recept som fungerar som en aktivitet tillsammans med barnen!

Personligen tycker jag att lingonsylt smakar allra bäst om man har plockat lingonen själv. Men man behöver såklart inte gå ut i skogen om man inte vill, det går lika bra att köpa råa lingon.

Något man däremot bör tänka på är att en färdig burk lingonsylt kommer hålla sig färsk längre än råa lingon. Dels på grund av konserveringsmedel, dels på grund av att mindre luft kommer in i burkar än i en påse. Om man av någon anledning inte vill ha konserveringsmedel i sylten kan man istället använda sig av helt vanligt strösocker, det går alldeles utmärkt! Men jag rekommenderar ändå att man använder sig av syltsocker, eftersom sylten blir tjockare om man gör det!

Mycket nöje!

Ingredienser, 1 sats (ca 2 liter färdig sylt):
  • 1 kg råa lingon
  • 2 dl vatten
  • 500 g syltsocker med pektin och konserveringsmedel
här gör du:

Koka först upp lingon och vatten i en gryta under omrörning, låt det sjuda i ca 10 minuter, om man behöver kan man skumma av röran.

Häll därefter ner sockret och rör om tills dess att allt lösts upp.

Tappa sedan upp sylten i rena burkar och stäng locket omedelbart.

Låt burkarna svalna i någon timme och ställ sedan in dem i kylskåpet.

Prova gärna servera lingonsylten på gröt, pannkakor, köttbullar eller potatisplättar!

Lingonsylt
Lingonsylt