Alla gillar väl kanelbullar? Idag (4:e Oktober) är det faktiskt kanelbullens dag och då tänkte jag såklart fresta med ett recept på hembakta kanelbullar! Gott, enkelt och dessutom är det jätteroligt att baka kanelbullar tillsammans med barnen! Mycket nöje!
Jag brukar inte garnera mina bullar med pärlsocker eftersom mina barn inte tycker om det, men det är såklart fritt, så jag tog med garnering i receptet nedan.
Det här behöver du
För degen:
Smör 75 gram
Vetemjöl 8 dl (7 till degen och 1 till utbakning)
Strösocker 0,5 dl
Salt 2 kryddmått
Jäst för söta degar 25 gram
Mjölk 2,5 dl
För fyllningen
Smör 75 gram
Strösocker 2,5 matskedar
Malen kanel 2,5 matskedar
Om du vill garnera bullarna
1 ägg
Pärlsocker
Så här gör du degen
- Börja med att ställa in ugnen på 225 grader
- Skär sedan upp smöret i skivor och lägg därefter allt i en bunke, jag använder en köksassistent som har passande bunke för bullbak.
- Tillsätt därefter 7 deciliter mjöl, socker, salt och jäst delad i mindre bitar.
- Värm sedan mjölken och rör ner den i mjölblandningen. Kom ihåg: Mjölken får får inte vara varmare 37 grader, för annars dör jästen.
- Degen bör bearbetas tills den blivit smidig och blank, vilket är jätteenkelt om man använder sig av en köksassistent.
- Ta sedan upp degen och låt den jäsa under en duk i ca 30 minuter.
Utbakning
- Mjöla upp ett lämpligt bakbord och knåda degen tills att den är smidig nog för att kavlas ut.
- Kavla ut degen till en rektangel och bred smör över den, strö sedan över socker och kanel.
- Rulla sedan ihop degrektangeln till en rulle och skär upp den i bitar, ca 2 centimeter tjocka.
- Lägg de kanelbullarna i pappersformar och låt dem jäsa under en duk i ca 30 minuter.
Garnera och grädda
- Pensla kanelbullarna med ägg, Om du vill kan du över pärlsocker för att garnera bullarna innan gräddningen.
- Grädda kanelbullarna i ca 6-8 minuter i mitten av ugnen.
Ta allra sist ut kanelbullarna ur ugnen och låt dem svalna, jag brukar bara lägga över dem med en duk, men det går bra att ställa dem på ett galler också.