Hela min familj älskar verkligen äkta Shortbread. Jag uppskattar särskilt att kakorna gärna kan stå några dagar efter att man har bakat dem och de blir ännu godare! Jag har sett att många skär upp sina Shortbread i rektangulära former, men jag brukar baka ut dem i en rund cirkel och sedan skära upp i tårtbitar. Det är så de flesta familjer bakar sina Shortbread i Skottland.

Ingredienser, 48 st kakor
- Smör 250 gram, rumstempererat
- Socker 1,25 dl
- Vetemjöl 5 dl
- Maizena 1,75 dl
- 1 st vaniljstång, kan uteslutas
Så här gör du
Ta fram en matberedare.
Skär ett fint snitt utmed vaniljstången och skarpa ur fröna.
Mixa smör, socker och vanilj i matberedaren. Häll sedan i maizena och vetemjöl. Mixa tills det har blivit en jämn och fin deg. Var noga med att inte överarbeta degen för då kommer kakorna att bli alltför kompakta.
Plasta in degen och lägg den i kylskåp i ca 1/2 timme.
Ta sedan ut degen och dela den i 6 delar.
Sätt ugnen på 150 C.
Kavla ut på bakplåtspapper till en jämn rund kaka som är ca 1/2 cm tjock (man kan använda en rund tallrik eller större kopp och skära till, då blir de perfekta) och lägg på ugnsplåt.
Pricka de runda kakorna med en gaffel i ett fint mönster och gör raka skåror i dem med en kniv från kant till kant. Det ska bli 8 delar av varje rund kaka. Dra ut bitarna från varandra innan du sätter in plåten i ugnen.
Baka sedan kakorna i mitten av ugnen 25 minuter.
Ta ut kakorna och dekorera dem direkt med socker medans de fortfarande är varma.
Låt alltihop svalna ordentligt innan fikat!
Bra att ha
Matberedare