De här kakorna är helt ljuvliga. Millionaire’s Shortbread består av en underbar botten med Shortbread och ett mjukt kolatäcke toppat med choklad ovanpå. Behöver jag säga mer?
Ingredienser Shortbread

- Smör 250 gram, rums tempererat
- Socker 1,25 dl
- Vetemjöl 5 dl
- Maizena 1,75 dl
- 1 tsk vaniljpasta, alt frön från en vaniljstång (kan uteslutas)
Ingredienser kolatäcke:
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 2,5 dl strösocker
- 1/2 dl Muscovadosocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljpasta, alt frön från en vaniljstång
Ingredienser chokladtopping
- 200 g mörk choklad, hackad
- 1 dl vispgrädde
Så här gör du:
Shortbread
Gör degen till Shortbread i en matberedare. Blanda först ihop smör och strösocker i beredaren. Sedan häller du i mjöl (och ev. vanilj). Kör försiktigt i beredaren så att degen inte blir överarbetad.
Kavla ut degen i jämna 1/2 cm tjocka plattor på bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och skär till kanterna.
Grädda kakan mitt i ugnen 25 minuter på 150 C. Låt svalna en stund.
Kolatäcke
Smält smöret i en kastrull med tjock botten. Häll i resten av ingredienserna och rör om. Koka upp smeten och låt den sjuda på medelhög värme i 13-15 minuter. Rör om ofta så att kolan inte bränner fast.
Häll kolasmeten över kakan, kakan behöver inte ha svalnat helt när du häller på krämen. Ställ in i kylskåp och låt kolatäcket svalna.
Chokladtopping
Hacka chokladen och häll den tillsammans med grädden i ett vattenbad. Rör till en jämn chokladkräm. Häll chokladtopping över kolatäcket och bred ut den till ett jämnt lager. Ställ in i kylen och låt stelna i ca 1 timme.