Webbplatsens överlägg

Millionaire’s Shortbread

De här kakorna är helt ljuvliga. Millionaire’s Shortbread består av en underbar botten med Shortbread och ett mjukt kolatäcke toppat med choklad ovanpå. Behöver jag säga mer?

Ingredienser Shortbread

Millionaires Shortbread
Millionaire’s Shortbread
  • Smör 250 gram, rums tempererat
  • Socker 1,25 dl
  • Vetemjöl 5 dl
  • Maizena 1,75 dl
  • 1 tsk vaniljpasta, alt frön från en vaniljstång (kan uteslutas)

Ingredienser kolatäcke:

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 1/2 dl Muscovadosocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpasta, alt frön från en vaniljstång

Ingredienser chokladtopping

  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 1 dl vispgrädde

Så här gör du:

Shortbread
Gör degen till Shortbread i en matberedare. Blanda först ihop smör och strösocker i beredaren. Sedan häller du i mjöl (och ev. vanilj). Kör försiktigt i beredaren så att degen inte blir överarbetad.

Kavla ut degen i jämna 1/2 cm tjocka plattor på bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och skär till kanterna.

Grädda kakan mitt i ugnen 25 minuter på 150 C. Låt svalna en stund.

Kolatäcke
Smält smöret i en kastrull med tjock botten. Häll i resten av ingredienserna och rör om. Koka upp smeten och låt den sjuda på medelhög värme i 13-15 minuter. Rör om ofta så att kolan inte bränner fast.

Häll kolasmeten över kakan, kakan behöver inte ha svalnat helt när du häller på krämen. Ställ in i kylskåp och låt kolatäcket svalna.

Chokladtopping
Hacka chokladen och häll den tillsammans med grädden i ett vattenbad. Rör till en jämn chokladkräm. Häll chokladtopping över kolatäcket och bred ut den till ett jämnt lager. Ställ in i kylen och låt stelna i ca 1 timme.