Högrevsgryta med bacon och cognac är en härlig köttgryta med både bacon, kött och morötter som fyller hemmet med ljuvliga dofter då den får stå och puttra i ugnen under några timmar. Mina grabbar älskar den här grytan. Den är näringsrik, mättande och riktigt god! (Naturligtvis försvinner alkoholen i cognacen nästan omedelbart, bara smaken blir kvar).
Smaklig spis!
Ingredienser ca 8 portioner

- Högrev, cirka 1200 gram
- Tärnat bacon, cirka 250 gram
- Hackad gul lök, cirka 250 gram eller 1-2 stycken
- Morötter, cirka 800 gram
- Fast potatis, cirka 800 gram
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 2 msk cognac, fungerar även med whisky om man inte har cognac hemma
- 4 msk tomatpuré
- 1 msk franska örter, fungerar även med 1/2 msk timjan + 1/2 msk torkad basilika om man inte har franska örter hemma
- 2 lagerblad
- 4-5 svartpepparkorn
- Passerade tomater, 500 gram
- 5 dl vatten
- 3 msk oxfond eller två buljongtärningar
- 4 msk hackad persilja, kan uteslutas
Gör så här:
Skär högrev i cirka 2 x 2 centimeter stora bitar. Hacka löken i små tärningar. Skala och skär morötterna samt potatis i cirka 1-2 centimeter stora bitar. Skala och pressa vitlöken.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fräs det tärnade baconet knaprigt i oljan på medelhög värme. Använd en större ugnssäker gryta. Ta upp baconet i en större vispskål med hjälp av en hålslev. Låt så mycket av fettet från olivoljan och baconet få vara kvar i grytan.
Bryn sedan köttet i omgångar i återstoden av fettet som finns kvar i grytan. Täck endast botten av grytan med köttet för varje stekomgång för att det ska få så bra stekyta som möjligt. Ta upp köttet efter varje omgång och lägg det tillsammans med baconet. Köttbitarna ska enbart brynas och få en fin stekyta!
Lägg den hackade löken i grytan. Salta, peppra och låt löken fräsa under omrörning cirka 3 minuter. Tillsätt cognacen och låt den koka in i cirka 1 minut.
Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré samt franska örter och fräs tillsammans med löken i cirka 1 minut. Smula ner de torkade kryddorna och fräs cirka 1 minut. Jag brukar blanda ihop vitlök, tomatpuré och franska örter i en mindre skål samtidigt som jag fräser högrevsbitarna.
Lägg i lagerblad och pepparkorn. Tillsätt passerade tomater. Blanda i vattnet och oxfonden. Tillsätt de brynta högrevsbitarna, baconet, potatisen och morötterna.
Tillaga grytan under lock i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 2 timmar. Rör om hela grytan en gång efter halva tillagningstiden.
Smaka av grytan med salt och peppar och garnera med hackad persilja.
Servera gärna högrevsgryta med baguette eller surdegsbröd!
Köksredskap som är bra att ha
Större ugnssäker järngryta
Hålslev
Tips – Jag brukar köpa nedfryst färdighackad lök i större förpackningar. Förenklar betydligt kan jag säga.