Tjingeling, här kommer en variant av kalops som funkar hemma hos oss. Långkok som vanligt och alltiett-tänket med potatis, grönsaker och kött. Den här grytan tar cirka två timmar att göra. Perfekt för matlådor och uppvärmning!
Ingredienser 10 portioner:

- 2 kg högrev
- 6 msk smör- och rapsolja
- 20 kryddpepparkorn alt. svartpepparkorn
- 4 lagerblad
- 4 msk kalvfond
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 msk japansk soja
- 6 stycken hackade gula lökar
- 1 msk tomatpuré
- 1 liter vatten
- Ca 2 tsk socker, kan uteslutas
- 8 morötter
- 10 potatisar
- 6 msk vetemjöl + 2 dl vatten
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
Skär köttet i bitar och bryn det i omgångar tills det har fått en vacker stekyta i stekpanna, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta tillsammans med pepparkornen, lagerblad, kalvfond, vinäger och soja.
Fräs hackad lök tillsammans med tomat puré.
Vispa ur stekpannan med lite vatten så att du får en sky, häll sedan ned i grytan. Vrid ned temperaturen till svag värme och låt grytan koka under lock i ca 1,5 timme.
Medans grytan kokar skalar du morötter och potatis. Skär dem i bitar. Lägg potatis och morötter i grytan efter 1 timmes koktid av köttet och låter grytan koka ytterligare 30 minuter. Köttet ska vara mört och potatisen mjuk. Smaka eventuellt av med lite socker.
Sist reder du av grytan med mjöl utblandat i vatten. Låt grytan koka i 5 minuter till.
Bra att ha: en stor järngryta