Webbplatsens överlägg

Eftersom karln är norrlänning blev vi självfallet tvungna att testa Palt! Det finns många varianter av palt i Sverige, men nu pratar vi alltså om äkta norrländsk palt. Det är enkelt att göra och faktiskt otroligt gott med lite lingon och smör till, att det sedan fungerar som matlåda är självklart ett stort pluss, MEN, då måste man steka upp palten. Mer om det nedan.

Palt fungerar tyvärr inte att frysa ner, men den går utmärkt att förvara i kylen för att sedan steka upp.

Recept för 4 personer
  • ca 600 gram råriven potatis
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • 1 dl kornmjöl
  • 1 dl havregryn (beror på tycke och smak)
  • 200 g rimmat fläsk
För ett lyckat paltkoke behöver du dessutom:
  • 4 l vatten, kokande
  • 2 msk salt
Så här gör du:

Koka först upp vattnet i en stor kastrull som rymmer minst 5 liter, för det här kommer att skumma en hel del. Salta sedan vattnet.

Skala därefter potatisen och riv den fint.

Jag använder en hushållsassistent, för att röra ihop allt utom fläsket till en fin deg, men du kan såklart göra allt för hand. Det tar bara längre tid.

Rör sedan ihop potatisen med lite vatten och salt,

Häll därefter ner kornmjöl och havregryn (om du vill ha havregryn såklart).

Sist av allt vänder du ner vetemjölet och låter sedan hushållsassistenten röra ihop allt till en fin deg.

Vid det här laget borde vattnet koka.

Plocka nu upp lite deg och platta ut den till en flat degklump

Ta en nypa rimmat fläsk och lägg i mitten av den flata degklumpen, vik sedan degen runt fläsket.

Lägg sedan försiktigt ner palten i det kokande vattnet (ska det göras på riktigt ska det vara en träslev med hål)

(Vill man inte ha fläsk i går det också bra, då lägger man bara ner den flata degklumpen och gör ”flatpalt”)

Låt sedan palten koka, den ska koka tills den flyter upp.

Serveras med lingonsylt och smör, smaklig måltid!

Uppstekt palt

Vill man göra matlåda av palt går det jättebra, man skär helt enkelt upp den överblivna palten i små bitar och steker upp dessa i smör. Viktigt är dock att man äter dessa samma dag, annars blir det inte så gott.