Hej på er därute i sommarvärmen! Hoppas att ni tar väl hand om er! Här kommer ett recept på Köttfärsgratäng som räcker till många matlådor eller varför inte som huvudrätt? Den här gratängen innehåller drygt ett och ett halvt kilo potatis och ett helt kilo kött, så det borde inte vara något problem att få den att räcka för 10 personer om det skulle behövas. Jag behöver väl knappast säga att den är jättegod och krämig? Hursomhelst är det jättemycket mat, och jag hoppas verkligen att ni ska tycka om den, för det gör vi!
Servera tillsammans med gott bröd och en fräsch sallad!
Ingredienser för Köttfärsgratäng:

- Skivad fast potatis; 1,6 kg
- Hackad lök, 2 st
- Finriven morot, 250 gram
- Riven vitkål, 250 gram
- Köttfärs, 1 kg
- Salt, 2 tsk
- Grovmalen svartpeppar, 4 krm
- Vispgrädde, 2 dl
- Mjölk, 2 dl
- Pressad vitlök, 4 klyftor
- Smör- och rapsolja, 4 msk
- Oregano, 2 msk
- Tomatpuré, 6 msk
- Ketchup
- Soja
- Ströbröd (Kan uteslutas)
- Riven ost 300 gram (kan uteslutas)
Så här gör du:
Skala först all potatis och morötter. Skiva sedan potatisen och finriv till sist morötterna.
Smörj därefter in en form med lite smör och lägg hälften av den skivade potatisen i botten, salta och peppra.
Bryn sedan köttfärsen med hackad lök, peppar, salt, oregano och lite soja.
Lägg därefter i de finrivna morötterna.
Lägg därefter den nylagade köttfärsen i ett lager över potatisen
Häll i vatten, tomatpuré och ketchup och koka sedan ihop köttfärssåsen.
Lägg ytterligare ett lager med potatis över köttfärsen och krydda med salt och peppar
Häll därefter över gräddmjölk med pressad vitlök och ströbröd över det övre lagret med potatis.
Gratinera därefter i ugn 200 C 45-60 min. (Potatisen ska vara mjuk)
Strö slutligen riven ost över köttfärsgratängen under de sista 10 minuterna i ugnen
Servera med en fräsch sallad eller kanske grönsaksstavar till barnen?