Den här underbara och matiga Potatis- och purjolökssoppan med linser är en riktig klassiker på vårt matbord som som gått varm hemma hos oss i flera år! Den är lättlagad, gräddig och barnen äter den med god aptit! (Hemma hos oss kallar vi den för Potatis- och purjolökssoppa, barnen har faktiskt ingen som helst aning om att det är linser i soppan.)
Bon Appetit!
Ingredienser 6 portioner:

- 600 gram mjölig potatis
- 1 stor purjolök
- 4 msk Smör- och rapsolja
- 2 tsk timjan
- 1 l vatten
- 1 paket med röda linser, 380 gram (230 gram avrunnen vikt)
- 3 dl vispgrädde
- 2 tsk salt
- 3 msk Grönsaksfond
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 2 msk finhackad persilja
Så här gör du:
Skala först all potatis och rensa purjolöken.
Skär sedan upp potatisen i småbitar och finhacka därefter purjolöken.
Ta fram en större gryta (helst en gjutjärnsgryta, men en vanlig gryta går också bra)
Fräs därefter upp potatisen, purjolöken och timjan i smör- och rapsolja. Rör sen om, för det är nämligen viktigt att purjolöken blir mjuk.
Häll därefter av vattnet från linserna i en sil, tillsätt allt vatten med grönsaksfonden i och rör sedan om.
Låt soppan koka på medelhög värme i ungefär femton minuter, ända tills potatisen blir mjuk.
Häll i linserna efter att grytan kokat upp i tio minuter och rör sedan om.
Använd därefter en mixer eller en stavmixer för att mixa soppan helt slät.
När alla ingredienserna i soppan är hoprörda och har fått en fin textur är det dags att hälla i grädden, var sedan noggrann när du smakar av soppan med lite salt och peppar, det får inte bli för salt.
Garnera slutligen med persilja!
Tips :
– Använd nedfrusen finhackad persilja för att förenkla matlagningen.
Bra att ha:
- En stavmixer, jag rekommenderar OBH Nordica eller Kenwood Blen X Pro