Webbplatsens överlägg

Potatis- och purjolökssoppa med linser

Den här underbara och matiga Potatis- och purjolökssoppan med linser är en riktig klassiker på vårt matbord som som gått varm hemma hos oss i flera år! Den är lättlagad, gräddig och barnen äter den med god aptit! (Hemma hos oss kallar vi den för Potatis- och purjolökssoppa, barnen har faktiskt ingen som helst aning om att det är linser i soppan.)

Bon Appetit!

Ingredienser 6 portioner:
Potatis- och purjolökssoppa med linser
Potatis- och purjolökssoppa med linser
  • 600 gram mjölig potatis
  • 1 stor purjolök
  • 4 msk Smör- och rapsolja
  • 2 tsk timjan
  • 1 l vatten
  • 1 paket med röda linser, 380 gram (230 gram avrunnen vikt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 3 msk Grönsaksfond
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 msk finhackad persilja
Så här gör du:

Skala först all potatis och rensa purjolöken.

Skär sedan upp potatisen i småbitar och finhacka därefter purjolöken.

Ta fram en större gryta (helst en gjutjärnsgryta, men en vanlig gryta går också bra)

Fräs därefter upp potatisen, purjolöken och timjan i smör- och rapsolja. Rör sen om, för det är nämligen viktigt att purjolöken blir mjuk.

Häll därefter av vattnet från linserna i en sil, tillsätt allt vatten med grönsaksfonden i och rör sedan om.

Låt soppan koka på medelhög värme i ungefär femton minuter, ända tills potatisen blir mjuk.

Häll i linserna efter att grytan kokat upp i tio minuter och rör sedan om.

Använd därefter en mixer eller en stavmixer för att mixa soppan helt slät.

När alla ingredienserna i soppan är hoprörda och har fått en fin textur är det dags att hälla i grädden, var sedan noggrann när du smakar av soppan med lite salt och peppar, det får inte bli för salt.

Garnera slutligen med persilja!

Tips :

– Använd nedfrusen finhackad persilja för att förenkla matlagningen.

Bra att ha:

  • En stavmixer, jag rekommenderar OBH Nordica eller Kenwood Blen X Pro